gezondheid

Hoe gebruik je een kolfapparaat?

19 oktober 2017
kolfapparaten

Ben jij van plan om een kolfapparaat te gaan gebruiken, maar weet je niet hoe het precies werkt? In dit artikel leggen we uit hoe je dit apparaat dient te gebruiken voor de beste resultaten. Voor het kolven kun je een handkolf of een elektrische borstkolf gebruiken. We zullen dan ook voor beide soorten een aparte uitleg geven.

De werking van een kolfapparaat

Voordat je begint met kolven is het handig om te weten hoe een kolf precies werkt. Als een baby bij de moeder drinkt maakt hij of zij bepaalde zuigbewegingen zodat er melk uit de tepel begint te stromen. Een kolfapparaat is zo gemaakt dat deze bewegingen worden nagebootst. Uiteraard is het effectiever om je kindje zelf te laten drinken, maar een kolfapparaat is het beste alternatief.

Hoe gebruik je een handkolf?

Als je een handkolf gebruikt zal je alle handelingen zelf uit moeten voeren. Eerst zorg je ervoor dat het borstschild op de borst ligt en dat de tepel in het buisje zit. Vervolgens zal je het toeschietreflex moeten opwekken door in een snel ritme te kolven. Hiervoor gebruik je de handgreep van de handkolf. Als het goed is zal er na een tijdje melk uit de tepel komen. Je kunt dan langzamer gaan kolven. Het kan zijn dat er op een bepaald moment minder of geen melk meer komt. Je kunt dan weer een sneller ritme aanhouden totdat er meer melk uit komt. Deze stappen herhaal je totdat je alle melk uit de borst hebt gehaald.

Hoe gebruik je een elektrische borstkolf?

Een elektrische borstkolf gebruiken is wat makkelijker dan een handkolf. Het apparaat zal namelijk automatisch op de juiste manier gaan kolven. Jij hoeft alleen maar het borstschild op je borst te plaatsen en het apparaat aan te zetten. De elektrische borstkolf zal zelf het toeschietreflex opwekken zodat de melk uit de tepel begint te stromen. Daarna bootst het apparaat het zuigen van een baby na om alle melk uit de borst te halen. Je kunt het ritme en de zuigkracht instellen zodat het kolven aangenaam aanvoelt. Het is namelijk niet de bedoeling dat dit pijnlijk is.

Tips voor het gebruiken van een kolfapparaat

Soms kan het zijn dat je moeite hebt met kolven. Dit is tenslotte anders dan wanneer jij je kindje laat drinken. Maak je geen zorgen als het niet meteen lukt, dit is helemaal niet erg. Om het kolven zo succesvol mogelijk te maken kun je enkele tips toepassen. Zorg er in ieder geval voor dat je in een rustige omgeving bent en dat je de tijd neemt voor het kolven. Om het toeschietreflex op te wekken kun je kijken naar een foto van je kindje of je kunt een geluidsopname van je kindje afspelen. Een andere tip is om je borsten te masseren. Probeer je te ontspannen en begin rustig met het kolven. Als het niet lukt, dan kun je stoppen en het een tijdje later weer opnieuw proberen. Mocht het wel lukken, dan kun je door blijven gaan totdat er geen melk meer uit de tepel komt. Begint het pijn te doen? Stop dan direct, aangezien kolven geen pijn zou moeten doen. Pijn kan ontstaan doordat je te lang bezig bent of doordat je kloofjes in de tepel hebt. Je kunt dan het beste een tijdje niet kolven.

No Comments

Leave a Reply